education building inclusive school

Įtraukios, integraciją skatinančios mokymo įstaigos

Prieinamumo ir įtraukties skatinimas

Įtrauki mokykla turi būti pritaikyta visiems mokiniams, nepriklausomai nuo jų kilmės, gebėjimų ar neurotipo. Tai reiškia įvairių erdvių, užtikrinančių, kad mokiniai su negalia turėtų tokias pačias mokymosi galimybes kaip ir jų bendraamžiai, pasiūla.

Kadangi aplinkos svarba mokymuisi jau yra gerai žinoma, įtraukūs ir svetingi švietimo įstaigų pastatai skatins prieigą ir bendrą visų mokinių gerovę. Tai ypač aktualu neurodivergentams, įskaitant autistus.

 

Pagalba ieškant kelio

Pagerinus judėjimo nuorodas, mokiniams ir darbuotojams gali būti lengviau orientuotis švietimo įstaigų pastatuose ar studentų miesteliuose, sumažinant painiavą ir stresą. Įgyvendindamos šias strategijas, mokyklos gali pagerinti orientavimąsi ir sukurti visiems palankesnę, prieinamesnę ir įtraukesnę aplinką.

  •  Naudokite ženklinimą

Pirmasis patarimas – naudoti aiškius ir nuoseklius ženklus ant sienų ir grindų. Floor and wall craft paslauga gali padėti sukurti krypties ženklus.

  • Spalvos ir raštai

Spalvų ir raštų naudojimas mokykloje gali padėti žmonėms lengviau orientuotis. Užtikrinkite, kad juos būtų lengva atskirti, naudodami tinkamą LRV kontrastą.

  • Taktilinės grindų plytelės

Įspėjamąsias plyteles ir lytėjimo juosteles galima naudoti tam tikrose vietose, pavyzdžiui, ant laiptų, taip pat siekiant padėti regos sutrikimų turintiems mokiniams orientuotis įėjimuose ir koridoriuose.

Pagerinti judėjimo srautą

Dideliuose pastatuose, kuriuose vienu metu bando judėti daug naudotojų, pavyzdžiui, tarp klasių, gali būti sunku užtikrinti sklandų judėjimo srautą.  


Yra keletas svarbių pasiūlymų, kurių reikėtų nepamiršti:

  • Naudodami grindų dangą ir ženklinimą atskirkite atskiras judėjimo juostas ir nustatykite vienos krypties sistemą. Tai gali padėti mokiniams lengviau judėti koridoriais ir išvengti spūsčių. Toks dėmesys gali būti ypač vertingas autizmo sutrikimų turintiems mokiniams.
  • Reikėtų atsižvelgti į paslydimo ir kritimo riziką tose vietose, kur gali išsilieti vanduo ar kiti klampūs skysčiai. Grindų dangos turi būti pasirenkamos atsižvelgiant į skysčių išsiliejimo tikimybę ir mastą. 

Pagerinkite regimąjį suvokimą

Aplinkos suvokimas yra pagrindinis elementas, padedantis mokiniams, ypač neurodivergentams, gerai jaustis mokykloje.

Todėl projektuojant įtraukių, integraciją skatinančių švietimo įstaigų pastatus svarbu atsižvelgti į akustiką, natūralią šviesą, spalvas ir kontrastus.

  •  Spalvų kontrastai

Spalvų kontrastai yra labai svarbūs siekiant padėti žmonėms, ypač turintiems regos sutrikimų. Jie leidžia atpažinti duris, baldus ar grindų lygio pasikeitimus, todėl mokiniai gali lengviau suvokti aplinką ir patirti mažiau traumų. Norint gauti tinkamą kontrastą, naudinga naudoti šviesos atspindžio vertę (LRV).

  • Spalvų pasirinkimas

Spalvas galima rinktis atsižvelgiant į pastato naudotojus, jų amžių, ir tai, kam jie naudos įvairias erdves. Spalvos taip pat padės jiems teisingai suvokti aplinką ir lengviau prie jos prisitaikyti.

  • Natūrali šviesa

Natūrali šviesa ramina, mažina akinamą blizgesį ir akių nuovargį, suteikdama stimuliuojančią ir dinamišką atmosferą.

 

Autizmui pritaikytas dizainas

Autistė jaunuolė mokykloje

Vaikų su autizmo spektro sutrikimais įtraukimas į mokyklą reikalauja kruopštaus apsvarstymo ir dėmesio sukurtai aplinkai. Autistiški vaikai turi specifinių sensorinių poreikių ir gali susidurti su bendravimo su kitais žmonėmis sunkumais, todėl jiems gali būti sunku pilnai integruotis į tradicinę mokyklos aplinką.

Tačiau turint pakankamai žinių ir skiriant pakankamai dėmesio, ugdymo pastatų pritaikymas šiems specialiųjų poreikių vaikams gali labai prisidėti prie jų įtraukimo į švietimo sistemą.

Dažnai tai yra „tik“ universalaus dizaino principų įgyvendinimo klasėje ir visoje mokykloje klausimas.

Grindų dangos rekomentuojamos integraciją skatinančioms mokymo įstaigoms

Tarkett siūlo platų kruopščiai parinktų grindų dangų asortimentą, kad, su įvairiomis medžiagomis, jų savybėmis ir spalvomis, pritaikytomis konkrečiai paskirčiai ir reikalavimams, padėtų jums kurti įtraukias mokyklas.

Tarkett Lino Loose Lay

Augalinės kilmės natūralus linoleumas – klojamos laisvai, be klijų.

ProtectWall

Aukštos kokybės vinilinė sienų danga, apsauganti nuo smūgių ir įbrėžimų.

Tapiflex Stairs

Ekonomiškas, atsparus ir akustinis sprendimas laiptams, užtikrinantis optimalią saugą.

Susiję straipsniai

Tvarių mokyklų kūrimas
Tvarių mokyklų kūrimas

Tvarių mokyklų kūrimas yra labai svarbus siekiant sumažinti jų poveikį aplinkai ir prisidėti prie mokinių ir darbuotojų gerovės. Atraskite mūsų ekologiškų grindų dangų, tausojančių aplinką, pasiūlą.

Prisitaikančių mokymosi erdvių projektavimas
Prisitaikančių mokymosi erdvių projektavimas

Švietimui pereinant prie labiau į besimokantįjį orientuotos pedagogikos, erdvės turi tapti modulinėmis, lankstesnėmis. Kaip prie to gali prisidėti tinkamos grindų dangos pasirinkimas?