Sustainable buildings and green building certifications

Padedame siekti žaliųjų pastatų sertifikato

Pastatai yra daugiausiai energijos suvartojantis sektorius pasaulyje. Jie sudaro daugiau nei trečdalį visos galutinės energijos suvartojimo ir yra ne mažiau svarbus išmetamo anglies dioksido (CO2) šaltinis. Perėjimas prie tvarių pastatų šioje klimato kaitos eroje yra labai svarbus, kad iki 2050 m. būtų įgyvendintas nulinės taršos scenarijus, todėl vis daugiau dėmesio reikėtų skirti „žaliesiems“ pastatų rodikliams.

Kas yra žaliųjų pastatų sertifikavimas?

Žaliųjų pastatų sertifikavimas – tai schema arba vertinimo sistema, pagal kurią pripažįstami pastatai, suprojektuoti, pastatyti ir eksploatuojami laikantis aplinkosaugos reikalavimų. Šiose sistemose pastatai vertinami pagal įvairius kriterijus, įskaitant energijos vartojimo efektyvumą, vandens naudojimą, patalpų aplinkos kokybę, medžiagų pasirinkimą ir vietovės tvarumą.

Tvarūs gyvenamieji pastatai

Pagrindiniai žaliųjų pastatų sertifikatai

BREEAM

Pastatų Tyrimų Steigimo Aplinkai Vertinimo Metodas (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) buvo sukurtas Jungtinėje Karalystėje, tačiau šiandien jis taikomas beveik visame pasaulyje.

LEED

Lyderystė Energetikos ir Aplinkos Projektavimo Srityje (Leadership in Energy and Environmental Design) yra plačiausiai pripažinta ir naudojama žaliųjų pastatų vertinimo sistema.

DGNB

Vokietijos Tvarios Statybos Taryba (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) yra Vokietijos žaliųjų pastatų vertinimo sistema, kuri nuo 2007 m. sulaukė tarptautinio pripažinimo.

WELL

WELL – tai JAV žaliųjų pastatų sertifikavimas, kuriame daugiausia dėmesio skiriama pastatų naudotojų sveikatai ir gerovei.

HQE

HQE yra Prancūzijos žaliųjų pastatų sertifikavimo sistema, plačiai naudojama Prancūzijoje ir kitose prancūzakalbėse šalyse.

HQM

Namų Kokybės Ženklas (Home quality mark) – tai žaliųjų pastatų sertifikavimas, skirtas namams Jungtinėje Karalystėje.

Kaip pasiekti žaliųjų pastatų sertifikavimą

Norint žaliųjų pastatų sertifikavimą įtraukti į pastato projektą, reikia apgalvoto ir sistemingo požiūrio bei gerų organizavimo įgudžių. Toliau pateikti argumentai gali skirtis priklausomai nuo sertifikavimo, tačiau juose pateikiama įdomi veiksmų, kuriuos reikia atlikti, apžvalga.

  1. Kreipkitės patarimo į tvarumo konsultantą.
  2. Savo projektui pasirinkite tinkamą žaliųjų pastatų sertifikavimą.
  3. Tvarumo konsultantas pradės su sertifikavimo procedūrą.
  4. Suburkite specialistų komandą, kad visi žinotų projekto tikslus ir uždavinius.
  5. Parenkite tvarumo planą ir (arba) santrauką, kurioje būtų aprašyti veiksmai, kurių imsitės, kad atitiktumėte pasirinkto žaliųjų pastatų sertifikavimo kriterijus. 
  6. Kiekvieno etapo pabaigoje paprašykite, kad jūsų projektą peržiūrėtų tvarumo konsultantas.
  7. Daugumai sertifikatų pirmasis sertifikatas pateikiamas projektavimo etapo  pabaigoje.
  8. Statybos etapo metu įgyvendinkite tvarios statybos praktiką.
  9. Statybos etapo pabaigoje išduodamas galutinis sertifikatas. 
  10. Pridavus pastatą, gali būti siekiama kitų rūšių sertifikatų, apimančių pastato eksploatavimo etapą.

Laikotarpis, kurio reikia žaliųjų pastatų sertifikatui gauti, gali skirtis. Su projektavimo etapu susiję sertifikatai paprastai gaunami praėjus keliems mėnesiams po projektavimo etapo pabaigos. Statybos etapo sertifikatus galima gauti praėjus keliems mėnesiams po pastato pridavimo.

Tvarūs komercinės paskirties pastatai

Kaip gali prisidėti Tarkett grindų danga?

Grindų danga atlieka svarbų vaidmenį sertifikuojant žaliuosius pastatus, nes jos sudaro didelę pastato interjero dalį. Tarkett grindų danga gali prisidėti prie sertifikavimo:

  • Atliekų kiekio mažinimas pagal mūsų ReStart programą, kuria skatinama perdirbti kilimines plyteles, linoleumą ar vinilinę grindų dangą.Tai reiškia, kad į sąvartynus ar deginimui perduodama mažiau atliekų ir išmetama mažiau anglies dioksido.
  • Tvarių ingredientų, kurie yra perdirbti, atsinaujinantys arba biologinės kilmės, naudojimas.
  • Geresnė patalpų oro kokybė dėl gaminių, kurių lakiųjų organinių junginių (VOC) ir formaldehido emisija yra maža arba itin maža, o akustinis bei vizualinis komfortas geresnis.

Pasirinkus Tarkett tvarią grindų dangą ir laikantis geriausios praktikos, galima prisidėti prie bendro pastato tvarumo ir žaliųjų pastatų sertifikavimo.

*Homogeninė grindų danga (po 2011 m.), iD Square (po 2018 m.), LVT Click kolekcijos, laisvai klojama heterogeninė vinilinė grindų danga lentelėmis ir vinilininė ruloninė grindų danga (montuojama be klijų iki 50 kv.m plote).

Person working in an open space office fitted with carpet tiles
open plan office fitted with carpet tiles

Tarkett Žaliųjų pastatų kortelės

Mūsų Žaliųjų pastatų kortelėje pateikiama informacija apie mūsų pagrindinių gaminių perdirbamumą, lakiųjų organinių junginių (VOC) ir formaldehidų emisiją bei bendrą anglies pėdsaką, taip pat jų galimą indėlį į žaliųjų pastatų sertifikavimą.

Šie duomenys yra svarbūs šioms sertifikavimo schemoms: BREEAM, LEED, DGNB, WELL, SKA Rating, HQE, Greenstar, MILJO, NF HABITAT HQE ir HQM.

.

Norėdami sužinoti daugiau apie Tarkett Žaliųjų pastatų korteles ir kuo geriau jomis pasinaudoti, peržiūrėkite mūsų paaiškinimą, kuriame aprašomas mūsų grindų dangos indėlis į žaliųjų pastatų sertifikavimą.

Susiję straipsniai

Ieškote žiedinės gamybos principus atitinkančių gaminių?

Circular Selection rinkinyje surinktos kolekcijos, kurios sukurtos atsižvelgiant į ekologiją ir perdirbimą pasibaigus jų naudojimo laikui.

Norite apskaičiuoti savo anglies dvideginio pėdsaką?

Apskaičiuokite savo projekto anglies dvideginio pėdsaką su mūsų anglies dioksido skaičiuokle ir sužinokite, kaip, pasirinkus perdirbimą, galite jį sumažinti.

Tikėkite tuo, ką įrodome.

Tvirtinti, kad naudojamos „geros medžiagos“, yra viena. Įrodyti, kad taip ir yra – visai kas kita. Visiškas skaidrumas iš mūsų pusės, ramybė jums.