Sustainable Flooring for Hospitals

Tvarūs grindų dangų sprendimai ligoninėms

Projektuojant ligonines tvarumas ir ekologinis atsakingumas tapo vienu iš pagrindinių reikalavimų. Ši tema yra įdomi ir sudėtinga. Ligoninėms jau taikoma daug techninių ir reguliavimo apribojimų, taip pat prisideda socialiniai ir ekonominiai aspektai. Tačiau aplinkosaugos problemos, nustatydamos naujus svertus, kad sumažintume pastatų anglies dvideginio pėdsaką, verčia mus eiti dar toliau.

CO2 emisija

Grindų apdaila sudaro mažiau nei 10 % sveikatos priežiūros pastatų generuojamos anglies dvideginio emisijos*, šiuo metu apskaičiuotos esant 1000 kg ekv. CO2/m² per visą eksploatavimo ciklą**.
Vis dėlto, mes visi turime stengtis, kad pasiektume anglies dvideginio neutralumą. Jau kelerius metus „Tarkett“ dirba šiuo klausimu ir jaučiamės sukaupę reikiamos patirties. Mes pritaikėme žiedinės ekonomikos principą visam mūsų produktų gyvavimo ciklui.

Kad padėtume jums visa tai perprasti ir priimti teisingus sprendimus, mes apibendrinome kriterijus, kurie, renkantis atitinkamus grindų dangos sprendimus, padės sumažinti jūsų pastatų anglies dvideginio pėdsaką.

Svarbiausi veiksniai renkantis mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančias grindų dangas

Šie penki esminiai veiksniai turėtų padėti jums pasirinkti medžiagas, kurių dėka sumažinsite bendrą pastato anglies dvideginio pėdsaką.

  1. Gamybos procesas: sumažinti anglies pėdsaką gamybos metu
  2. Gaminio ilgaamžiškumas: venkite nereikalingų priešlaikinių grindų dangų pakeitimų
  3. Priežiūra gali sudaryti iki 80 % grindų anglies dvideginio pėdsako
  4. Perdirbimas baigus eksploatuoti: 1 m² homogeninės „iQ“ vinilinės grindų dangos = 11,8 kg CO2 ekv.
  5. Gamintojo politika: ilgalaikis įsipareigojimas, skaidrumas ir žiedinės ekonomikos skatinimas

1. Ekologinis dizainas ir gamybos procesas

1. Skatinti C2C principus

Ekologinis dizainas yra jūsų sveikatos priežiūros projekto pagrindas.

„Cradle to Cradle®“ principai reiškia, kad visos medžiagos bus naudojamos kaip galima ilgiau ir, kai gaminiai bus baigti naudoti, jie bus perdirbti. Nuo 2011 m. kurdama grindų ir sienų sprendimus „Tarkett“ taiko „Cradle to Cradle®“ principus.

Kaip mes tai darome?
Geros medžiagos
Nuo pat gamybos proceso pražios produktai kuriami naudojant sveikesnes medžiagas, kurias galima perdirbti ir paversti naujais produktais. Šis įsipareigojimas naudoti geras medžiagas taip pat skatina mus iš mūsų gaminių pašalinti bet kokias kontraversiškas medžiagas, pvz., ftalatus. Kad sumažintume riziką, susijusią su didėjančiu atsparumu bakterijoms, pašalinome biocidus. Mes siūlome itin mažo VOC kiekio sprendimus.

2. Gamyba išlaikant žemą anglies dvideginio pėdsaką

Kiek galime, kovojame su klimato kaita siekdami sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Mūsų pagrindinės strategijos: 

  • Energijos vartojimo optimizavimas ir atsinaujinančios energijos naudojimas. Kur tik įmanoma, mes taip pat stengiamės išsaugoti gamtos išteklius, ir daugelyje mūsų gamyklų įdiegėme uždaro ciklo pakartotinio vandens naudojimo sistemą.
     
  • Didinti į mūsų produktų sudėtį įeinačių perdirbtų medžiagų kiekį. Siekiame, kad iki 2030 m. 30 % visų mūsų gaminių būtų perdirbami, nes perdirbant medžiagas sunaudojama mažiau energijos nei žaliavų išgavimui.
     
  • Atsinaujinančių, mažai anglies dvideginio išskiriančių žaliavų tiekimas. Štai kodėl mūsų naujos kartos bioatributinis vinilas naudoja ne iškastines žaliavas, o gautas iš atsinaujinančios biomasės.

„iQ Natural“: Vienas iš produktų turintis mažiausią anglies dvideginio pėdsaką rinkoje


Šiems iššūkiams spręsti pasitelkiame novatorišką, pirmą tokio tipo „iQ Natural“ produktų liniją. „iQ Natural“ pasižymi vienu mažiausių anglies dvideginio pėdsaku elastingų grindų, kurios tarnauja dešimtmečius ir atitinka sveikatos priežiūros tvarumo bei veiksmingumo reikalavimus, rinkoje.

2. Patvarumas

Vadinamasis „žaliasis“ produktas, kuris turi būti keičiamas kas 5, o ne kas 20 metų, yra ne toks jau ekologiškas ilgalaikėje perspektyvoje. Jei jį reikia dažnai keisti, pralošia visi, įskaitant planetą.

Elizabeth, ligoninės inžinierė

1. Tvarus sprendimas – tai apsisprendimas grindų ar sienos dangą naudoti ilgą laiką

Priimdami sprendimą pirkti, mes dažnai sutelkiame dėmesį tik į pirkimo procesą, tačiau yra daug kitų veiksnių, kuriuos reikia apsvarstyti, pvz., gaminio ilgaamžiškumą ir naudojimo laiką, valymo ir priežiūros reikalavimus, galimybę, esant reikalaui, jį pataisyti. Tai yra esminiai aspektai sveikatos priežiūros srityje, kur garantuojamas našumas yra esminis rodiklis ilgalaikėje perspektyvoje. Taip pat šie veiksniai yra labai svarbūs mažinant anglies dvideginio pėdsaką sveikatos priežiūros srityje, nes, pavyzdžiui, dėl nebūtino dangos pakeitimo neišvengiama anglies dvideginio išmetimo

2. Ilgaamžiškumas taip pat reiškia galimybę taisyti

Remonto darbai prailgina gaminio naudojimo laiką, optimizuoja pradines investicijas ir padeda išvengti nereikalingai išmetamų anglies dvideginio kiekių. Ne keičiant, o remontuojant, taip pat sumažiname CO2 išmetimą, nes apribojame papildomų grindų dangų gamybą.
Kai kurios vinilinės grindų dangos, pvz., mūsų „iQ“ asortimentas, atsiradus pažeidimams leidžia atkurti paviršių ir jį remontuoti.

„iQ“: Išskirtinės eksploatacinės savybės ir lengva priežiūra


Mūsų „iQ“ homogeninė grindų danga pasižymi vienu mažiausių anglies dioksido pėdsaku rinkoje. Lygi ir lengvai valoma grindų danga, kuri atitinka aukščiausius švaros standartus. Pagaminta taip, kad tarnautų dešimtmečius, ir per visą naudojimo trukmę reikalauja labai mažai priežiūros, o tai reiškia mažas išlaidas. Naudojant sausojo poliravimo technologiją, vien šlifuojant atkuriamas dangos paviršius. Šis metodas gerokai prailgina grindų dangų naudojimo laiką. Lyginant su standartine viniline danga, mūsų „iQ“ asortimentas, per 60 metų naudojimo laikotarpį, sumažina CO2 emisiją vienam m2 net 45–50 %.

3. Priežiūra

Tinkama ligoninės paviršių priežiūra yra gyvybiškai svarbi. Švaros svarba dar labiau išaugo prasidėjus COVID-19 sveikatos krizei, kuri patvirtino griežtų valymo protokolų svarbą užkertant kelią mikrobų plitimui.

Per visą gaminio naudojimo laiką, lengva priežiūra taip pat gali turėti didelį ekologinį poveikį aplinkai. Todėl lengva priežiūra yra tvarumo pagrindas. Siekiant sumažinti su priežiūra susijusį poveikį aplinkai, grindų dangos turi būti:
Labai lengvai valomos, nereikalaujančios specialių valymo protokolų, taip sumažinant ploviklių naudojimą
Atsparios cheminėms medžiagoms ir pakartotiniam dezinfekantų bei rankų dezinfekavimo priemonių naudojimui
Bakteriostatinės ir be biocidų

4. Perdirbimas baigus eksploatuoti

Renkantis grindų dangą svarbu apgalvoti ir ką darysite pasibaigus jų naudojimo laikotarpiui

Ar gaminys yra daugkartinio naudojimo? Perdirbamas? Ar bus paprasčiau tvarkyti statybviečių atliekas? „Tarkett“ gali jums padėti.

1. Pirmenybė teikiama perdirbimui


Naudotų medžiagų perdirbimas yra vienas iš efektyviausių būdų kovojant su visuotiniu atšilimu. „Tarkett“ palengvina savo grindų dangų perdirbimą kiekviename jų eksploatavimo ciklo etape taikydama atliekų surinkimo schemą, kad tiek po įrengimo surinktos nuopjovos, tiek po naudojimo atlikusi grindų danga būtų perdirbtos. Mes patys rūpinamės perdirbimu, kad šios išmestos medžiagos vėl taptų aukštos kokybės žaliavomis.

2. Prisijunkite prie mūsų grąžinimo ir perdirbimo programos „ReStart®“


Siekdami padėti sveikatos priežiūros įstaigoms įsidiegti žiedinės ekonomikos principus ir sumažinti anglies dvideginio pėdsaką, siūlome joms uždaro ciklo perdirbimą, skirtą panaudotoms klijuojamoms homogeninėms grindų dangoms, tokioms kaip mūsų „iQ“ asortimentas, kad jos vėl virstų naujais produktais. Esame pirmasis gamintojas, pasiūlęs šią paslaugą – tai tikras iššūkis, kurį įmanoma pasiekti naudojant „Tarkett“ sukurtą novatorišką atskyrimo ir perdirbimo technologiją.

Mūsų „ReStart®“ programa kviečia visus mūsų klientus įsitraukti ir prisijungti prie mūsų uždaro ciklo grindų dangų koncepcijos, kad sumažintume atliekų kiekį, poveikį aplinkai bei įgytume žaliųjų pastatų sertifikatus.

5. Skaidrumas

Kuomet „Tarkett“ sakome, kad esame pasiryžę pasiūlyti savo klientams aukščiausios kokybės medžiagas, kurios prisidėtų prie sveikesnės ir geresnės aplinkos kūrimo, būtent tai ir turime omenyje. Stengiamės tai įrodyti, naudodami mokslinius metodus ir dalindamiesi išsamia informacija. Tai darome visiškai skaidriai, nuolat siekdami pagerinti praeities rezultatus.


1. Visiško skaidrumo siekimas


Ši filosofija paskatino mus parengti labai išsamias aplinkosaugines produktų deklaracijas (EPD) ir medžiagų sveikatos deklaracijas (MHS), kurias įvertino trečiosios šalys.

EPD grindžiami viso produkto gyvavimo ciklo analize. Jie pabrėžia gaminio poveikį aplinkai iki pat eksploatacijos pabaigos ir yra esminė „Tarkett“ tvarios strategijos dalis, siekiant optimizuoti jo poveikį aplinkai.

MHS yra mokslinė deklaracija, kurioje įvertinamas galimas pavojus sveikatai, susijęs su gaminyje naudojamomis medžiagomis. „Tarkett“ yra vienintelė įmonė šioje pramonės srityje, kuri užpildo ir pateikia savo gaminių MHS.

Statote naują ligoninę?

Mes siekiame padėti jums nustatyti ir kiekybiškai įvertinti savo sveikatos priežiūros projekto tvarumo galimybes, taip suteikdami jums ramybę ir užtikrintumą, kad tiek žmonių, tiek aplinkos atžvilgiu jūs pasirinkote teisingai. Mes taip pat galime padėti jums apskaičiuoti jūsų projekto anglies pėdsaką.

Susiję straipsniai