Tarkett dalyvavo „Matter Displaced“ – Šiaurės šalių renginyje, kuriame gilinamasi į projektavimą naudojant atliekas

Tarkett dalyvavo „Matter Displaced“ – Šiaurės šalių renginyje, kuriame gilinamasi į projektavimą naudojant atliekas

30 May 2022

2022 m. gegužės 19 d.: „Southern Sweden Design Days“ vyko paroda „Matter Displaced“, skirta dizaineriams, studijoms ir įmonėms, kurios vietoje atliekų išmetimo pakartotinai jas panaudoja kurdamos naujus dizainus. Pabrėždama dizainerius, kurie sprendžia susidarančių ir gaminamų atliekų problemas, „Matter Displaced“ pasiūlė platformą, skirtą iliustruoti šiaurietiškus tvaraus dizaino pavyzdžius, nekenkiančius patrauklumui. Parodoje buvo pristatytas Tarkett perdirbtas iQ paviršius.

Gegužės 20 d. „Matter Displaced“ įkūrėja Anna Gudmundsdottir, Malmö Upcycling Service dizainerė, Dagas Dubergas, „Tarkett“ Šiaurės šalių tvarumo vadovas, ir Wickie Meier Engström, „Kvadrat Really“ direktorė ir partnerė, prisijungė prie tiesioginio pokalbio, kurį moderavo Dezeen. Jie aptarė atliekų, kaip ištekliaus, apdorojimo galimybes projektavimo procese.

Žiedinė ekonomika atveria duris naujoms estetinėms galimybėms

Paklaustas apie darbo su naujais dizaineriais naudą, Dagas Dubergas pabrėžė, kad bendradarbiavimas su mažomis dizaino studijomis ir apskritai dizainerių, architektų ir menininkų indėlis įgalina pramonę mąstyti atvirai. Nauji dizaineriai ir menininkai taip pat labai talentingai atskleidžia, kaip tvarios medžiagos gali atrodyti „kietai“. Savo darbu jie turi viziją, kaip atrodys nauja estetika, nes tvarumas ir cirkuliacija iššaukia mūsų požiūrį į tradicinę estetiką.

Kalbant apie tvarių produktų išvaizdą, Dagas Dubergas paaiškino, kad reikia išlaikyti du srautus: viena vertus, klientai tikisi, kad produktai su perdirbtomis atliekomis bus visiškai tokie patys kaip ir kiti produktai, naudojantys pirmines žaliavas. Kita vertus, žiedinė ekonomika atveria dizaino galimybes sukurti naują ir pagal užsakymą sukurtą estetiką.

Labai svarbu suvaldyti atliekų srautus

Dagas Dubergas taip pat primygtinai reikalavo, kad siekiant sumažinti atliekų srautus, žiedinė ekonomika įmanoma tik tada, kai bendradarbiaujama su kitais tame pačiame kelyje, įskaitant galutinius vartotojus ir nuosavybės savininkus. Žiedinei ekonomikai reikalingas atviras požiūris, kai pramonė turėtų mokytis ir dirbti su tiekimo grandinės partneriais ir net kitų pramonės šakų įmonėmis