Ar linoleumą galima perdirbti?

Ar linoleumą galima perdirbti?

2020 metais žmonijos kasmet suvartojamos medžiagos kiekis perkopė 100 milijardų tonų*. Perėjimas prie žiedinės ekonomikos yra gyvybiškai svarbus, nes didėja pasaulio gyventojų skaičius bei daromas spaudimas mūsų pasaulio ribotiems gamtos ištekliams. Perdirbimas yra vienas geriausių būdų, kaip daryti teigiamą poveikį planetai. Tai daug daugiau nei tik į sąvartyną išvežamų ar sudegintų atliekų kiekio sumažinimas, tai leidžia kuo ilgiau naudoti medžiagas, prailgina jų tarnavimo laiką, tausoja gamtos išteklius ir sumažina žmonių daromą didelį poveikį aplinkai.


 

Kaip galite būti tikri, kad Jūsų atliekos po montavimo arba panaudotos grindų dangos sugrįš antram gyvenimui ir nepateks į sąvartyną arba nebus sudegintos? Naudodami "Tarkett" pagamintą linoleumą, galite būti tikri, kad Jūsų grindys bus surinktos ir perdirbtos mūsų gamykloje Narni mieste į naujas linoleumo grindis pagal "ReStart®" surinkimo bei perdirbimo programą.

 
 Linoleumo sudedamosios dalys: džiuto pluoštas
 Linoleumo sudedamosios dalys: linoleumo pasta

Kas yra linoleumas?

Pradėkime nuo to, kas tiksliai yra linoleumas. Linoleumas yra universalus grindų sprendimas, pagamintas iš natūralių ingredientų.
„Tarkett“ linoleumas yra pagamintas iš 97 % natūralių ingredientų, įskaitant sėmenų aliejų, pušų kanifoliją, medienos ir kamštienos miltus, kalcio karbonatą bei džiutą, gaminamas mūsų Narni gamykloje Italijoje. Naudojame iki 40 % perdirbtų medžiagų, įskaitant 10 % perdirbtą „Tarkett“ linoleumą, kartu su perdirbta kamštiena bei mediena. Mūsų linoleumas yra nekenksmingas aplinkai, 100%  sudedamųjų dalių teigiamai įvertintos pagal ekologinio dizaino „Cradle to Cradle®“ sistemą. Narni linoleumo gamykloje perdirbame linoleumo grindis taip, kad būtų tausojami gamtos ištekliai bei sumažinamas gamybos poveikis aplinkai.  „Tarkett“ linoleumo kolekcijai suteiktas Sidabrinis „Cradle to Cradle®“ sertifikatas, o „Originale“ asortimentui – „Cradle to Cradle® Gold“ sertifikatas.

 

 

„Tarkett“ linoleumo perdirbimas

„Tarkett“ linoleumo perdirbimas yra mūsų „Tarkett Human-Conscious design®“ įsipareigojimo dalis, pagal kurią kuriame tvarias grindis, kurias galima perdirbti ir paversti naujais produktais.
Naudojamės kiekviena galimybe perdirbti savo linoleumą ir padėti sukurti aukštos kokybės žaliavas naujam „Tarkett“ linoleumui. Iš viso Narni gamykloje kasmet perdirbame 750 tonų linoleumo.
Tai prasideda nuo gamybos etapo, kai fiksuojame gamybos nuopjovas ir perdirbame jas į miltelius, skirtus naudoti naujuose Tarkett linoleumo gaminiuose. Mūsų „Linoleum Silencio“ asortimento atveju mes taip pat parduodame produkcijos gabalus vietinei įmonei, kuri gamina pakuotes, įskaitant dangtelius, kad būtų galima saugiai tvarkyti mūsų ritinius, kuriuos perkame, kad išvengtume atliekų.
Pasiekėme tikslą 2020 metais į sąvartyną išvežti nuli gamybos atliekų.

Po montavimo darbų likusias dalis galima perdirbti. Montavimo darbų vietose grindų dangos nuopjovos gali sudaryti iki 10 % visų grindų dangos ritinių. Ten, kur kiti mato šiukšles, mes matome galimybę. Surenkame tokias atraižas iš kelių Europos vietų ir siunčiame į Narnį perdirbti. Džiuto pagrindas lengvai atskiriamas nuo linoleumo pastos. Džiutas naudojamas kaip terminis kuras, o linoleumo pasta mikronizuojama į linoleumo miltelius, kurie panaudojami kaip aukštos kokybės žaliava gaminant naują „Tarkett“ linoleumą.

 

LINOLUEMO PERDIRBIMAS

Including end of life

Galime perdirbti panaudotą linoleumą, t.y. panaudotas grindų dangas, kurios atliko savo naudingą paskirtį, paversti naujomis. "Tarkett" yra vienintelis gamintojas, pradėjęs uždaro ciklo, panaudotų linoleumo grindų perdirbimą. 

Siekdami padidinti perdirbamų grindų dangų kiekį po montavimo bei panaudojimo, kviečiame savo klientus aktyviai dalyvauti šiame procese. Perdirbimas pasitelkiant ReStart® grąžinimo ir perdirbimo programą yra efektyvus ir be rūpesčių, nes tai yra žiedinės ekonomikos dalis. Esame pasiryžę šiam pokyčiui, kad grindų dangų perdirbimas po įrengimo bei panaudojimo taptų automatiniu mūsų klientų sprendimu.


 


* https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/22/worlds-consumption-of-materials-hits-record-100bn-tonnes-a-year

Sąmoningas sprendimas. Žmonėms ir planetai.


Tarkett Human-Conscious Design®

 

Tvarumo istorijos

Susijusios kolekcijos